۲۲ دی ۱۳۹۹، ۹:۳۷

ایران واکسن مطمئن می‌خواهد

ایران واکسن مطمئن می‌خواهد

تداوم شیوع کرونا، کشورهای مختلف را مجبور کرده تا به‌دنبال یافتن واکسنی برای درمان آن باشند. اما آیا واکسن‌های فایزر و مدرنا این استانداردها را دریافت کرده‌اند؟

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه صبح نو نوشت: تداوم شیوع کرونا، کشورهای مختلف را مجبور کرده تا به‌دنبال یافتن واکسنی برای درمان آن باشند. توزیع گسترده واکسن نیازمند فرآیندهای پیچیده و استانداردی است. اما آیا واکسن‌های فایزر و مدرنا این استانداردها را دریافت کرده‌اند؟ مدتی پیش بود که آقای سعید نمکی، وزیر بهداشت کشورمان خبر از تولید واکسن کرونا توسط محققان کشورمان داد و بعد از گذشت چند روز، مراحل آزمایش انسانی این واکسن در مقابل دوربین ده‌ها رسانه آغاز شد، هرچند هنوز نتایج بالینی و عوارض هیچ یک از واکسن‌های تولید شده در دنیا مشخص نیست اما عده‌ای در کشور اصرار دارند که ایران را در این حوزه ناتوان نشان دهند. تا جایی که برخی می‌گویند خودمان برای ساخت واکسن کرونا، کاری نکرده‌ایم و باید واکسن کرونای فایزر را بخریم. این صحبت‌ها در چند روز اخیر و پس از صحبت‌های رهبری درباره خرید واکسن مطمئن، بیشتر شد. این درحالی بود که از شرکت‌های آمریکایی و انگلیسی به‌عنوان شرکت‌های نامطمئن نام برده می‌شود. اصرار بر خرید واکسن کرونا از کشور آمریکا درحالی مطرح می‌شود که کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس هنوز مردم و حتی کادر درمان خود را واکسینه نکرده‌اند و اگر واکسنی داشته باشند که بتواند درد خودشان را دوا کند، اصلاً به ما نمی‌دهند و اگر دست خیرخواهی به ما دراز کرده‌اند، قطعاً مقاصدی در پشت آن‌ها پنهان است.

آنطور که مطرح شده است اکثر شرکت‌های داروسازی به صورت کنسرسیومی اداره می‌شوند و گروه‌ها و شرکت‌های مختلفی در آن نقش دارند، به همین دلیل بسیاری از شرکت‌ها عموماً تست‌های خود را روی کشورهای فقیر انجام می‌دهند و در کشور خود نیز معمولاً داروی خود را روی زندانیان محکوم به اعدام انجام می‌دهند. در روش سنتی، بین پنج تا ۱۰‌ سال زمان لازم بود تا واکسنی تولید شود، اما حالا اغلب شرکت‌ها در کمتر از یک سال وارد فاز سه تست‌ها شده‌اند و ممکن است این واکسن عوارضی از خود نشان دهد که خود شرکت سازنده در فازهای انسانی شاهد آن نبوده باشد.
روز گذشته نمکی درباره چرایی عدم خرید واکسن آمریکایی و انگلیسی گفت: ما در کشورهای مختلف پول داشتیم، اما آمریکایی‌ها اجازه ندادند برای بیمار مستأصل دارو جابه‌جا کنیم؛ کره‌ای‌ها به واسطه فشار آمریکایی‌ها ۱۰‌ بار ما را سرکار گذاشتند. حالا چطور می‌شود رهبر یک کشوری که مظلوم واقع شده، باور کند آمریکا امروز برای افراد سالم ما واکسن هدیه کند؟ این را می‌شود باور کرد؟ کدام عقل سلیمی باور می‌کند؟ واکسنی که به روش‌mRNA در حال ساخت است، تردیدهایی در مورد آن مطرح است؛ در آمریکا مقالاتی چاپ شده است که واکسن بر پایه‌mRNA می‌تواند عوارضی همچون خودایمنی ایجاد کند.»

اصرار کاخ سفید
جالب است بدانید واکسن‌های «ام آران ای» جزو مدرن‌ترین الگوهای تولید واکسن هستند و بدیهی است که ناشناخته‌ترین عوارض را دارند و منطق حکم می‌کند به سمت الگوهایی پیش رویم که خودمان در تولید آن نقش داشته باشیم و موضوع ساده‌ای که باید مدنظر قرار داد این است که چرا تأمین واکسن از کشورهایی صورت گیرد که همیشه دشمنی خود را با ایرانی‌ها اثبات کرده‌اند؟ روزنامه انگلیسی گاردین اخیراً در گزارشی آورده است، در ماه دسامبر آقای مارک میدوز، رئیس کارکنان کاخ سفید در یک تماس تلفنی به رئیس سازمان غذا و دارو گفته واکسن فایزر را تأیید کند یا آماده استعفا شود.
واشنگتن‌پست هم نوشته؛ هشدار میدوز، سبب شد سازمان غذا و داروی آمریکا زمان‌بندی تأیید واکسن فایزر را زودتر اعلام کند. یک مقام ناشناس نیز به رویترز گفته است، اظهارات رئیس کارکنان کاخ سفید در مورد استعفا به این جهت بوده که سازمان غذا و دارو در روند تأیید واکسن تعجیل و تأخیرها را متوقف کند.

عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با بیان اینکه من به‌عنوان مجری طرح فاز بالینی این پروژه در کنار دکتر صالحی و دکتر طبرسی نظارت لحظه به لحظه انجام می‌دهیم، ادامه داد: تمامی این اقدامات برای آن است که بتوانیم به مردم اطمینان دهیم که واکسنی ایمن و قابل قبول ساخته شده است


تولید واکسن در دنیا تا قبل از ویروس کرونا محدوده خاصی داشت و سالانه حدود چندصد میلیون دوز تولید می‌شد اما اکنون شرکت‌ها اعلام کرده‌اند که در سال اول یک میلیارد دوز واکسن تولید خواهند کرد. آقای محمد کریمی‌نیا، معاون قرارگاه پدافند زیستی کشور در گفت‌وگویی با خبرگزاری فارس گفته است: «بخش زیادی از زیرساخت‌ها برای تولید انبوه در کشور هند فراهم است و برخی شرکت‌ها مذاکراتی را برای تولید انبوه در این کشور انجام داده‌اند، روسیه نیز تلاش می‌کند تا واکسن خود را در کشور هند تولید کند و پس از آن نیز چین زیرساخت مناسب تولید را دارد، اغلب کشورها به صورت مشترک در حال تولید واکسن هستند، انستیتو پاستور نیز درحال حاضر براساس اعلام مسؤولان درحال همکاری مشترک با کشور کوبا برای ساخت واکسن کروناست و این امر نیز باید منجر به انتقال تکنولوژی و تولید واکسن در کشور شود.»
گفته می‌شود طبق اظهارات صریح متولیان وزارت بهداشت تا آخر بهار سال آینده به واکسن کرونا دسترسی خواهیم داشت. تا به حال هشت شرکت داخلی دانش بنیان رقابت برای تولید واکسن داخلی را آغاز کرده‌اند. براساس گزارش‌های موجود هریک از این واکسن‌ها نمونه مشابهی درپژوهشگاه‌های کشورهای دیگر دارد و همپای آن‌ها در حال طی کردن فازهای مرحله‌ای است.

تزریق واکسن به گروه جدید داوطلبان
روز گذشته خبر تزریق واکسن به دومین گروه هفت نفره از داوطلبان واکسن ایرانی کرونا منتشر شد. نخستین گروه از داوطلبان، واکسن «کوویران برکت» را در تاریخ نهم دی‌ماه دریافت کردند که براساس گزارش‌های رسمی حال همه داوطلبان خوب است. روز گذشته نیز تزریق این واکسن به دومین گروه هفت نفره از داوطلبان آغاز شد. دکتر حامد حسینی، مدیر مرکز کارآزمایی بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مسؤول تیم نظارت بر آزمایشات انسانی واکسن کوو ایران برکت در این باره گفت: روز یکشنبه روی سه نفر و دوشنبه (امروز) به چهار داوطلب ازاین گروه واکسن تزریق شده و می‌شود و این فاز از تست انسانی تا تزریق بر روی ۵۶‌ نفر ادامه خواهد یافت. حسینی ادامه داد: امیدواریم ابتدای بهمن‌ماه بتوانیم نتایج را به کمیته پایش ارسال کنیم تا مجوز تست واکسن برای فاز دوم صادر شود. مسؤول تیم نظارت بر آزمایشات انسانی واکسن کوو ایران برکت ادامه داد: به صراحت می‌توانیم بگوییم این واکسن تا این لحظه به‌طور کامل ایمن بوده و هیچ‌کدام از هفت نفری که در دو مرحله قبل واکسن به آن‌ها تزریق شده، هیچ‌گونه عارضه‌ای نداشتند و به همین دلیل هم مجوز تست انسانی روی گروه سوم صادر شده است.
خانم دکتر مینو محرز، مجری فاز بالینی واکسن کوو ایران‌برکت نیز اظهار کرد: بعد از سال‌ها که واکسن سازی در ایران انجام نمی‌شد این اولین‌باری است که با رعایت تمام قوانین بین‌المللی و حتی رعایت پارامترهایی بسیار سخت‌گیرانه‌تر از قواعد سازمان جهانی بهداشت، ساخت و تست واکسن ایرانی کرونا درحال انجام است. عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با بیان اینکه من به‌عنوان مجری طرح فاز بالینی این پروژه در کنار دکتر صالحی و دکتر طبرسی نظارت لحظه به لحظه انجام می‌دهیم، ادامه داد: تمامی این اقدامات برای آن است که بتوانیم به مردم اطمینان دهیم که واکسنی ایمن و قابل قبول ساخته شده است. عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: بعد از تزریق واکسن به ۵۶‌ نفر، اواسط اسفند ماه وارد فاز دوم تست انسانی واکسن می‌شویم و ان‌شاءالله در بهار سال آینده تزریق عمومی واکسن به مردم شریف کشورمان صورت خواهد گرفت.

کد خبر 5119123

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha